top of page
Sök
  • susann366

HÅRAVFALL - ORSAKER OCH LÖSNINGAR

Antalet kunder som uttrycker att dom tappat mycket hår ökar och ökar.

Jag skulle mellan tummen och pekfingret säga att det är ca 30% ökning av håravfall sedan 1,5 år tillbaka men framförallt sista halvåret.


Normalt håravfall ligger mellan 50-90 hårstrån om dagen. (med normal återväxt) Om man inte borstar varje dag eller har lång mörkt hår kan det kännas som mycket mer hår som tappas när man väl borstar.


Men vad är det då som kan ha orsakat och bidragit denna ökning av håravfall, kan man undra?


Hår tappar man av bl.a zinkbrist, B- vit brist (B7), kiselbrist och för lite protein intag.

Man tappar hår av stress, operationer, förlust av blod, chocker och hormonförändringar.

Yttre omständigheter som strålning och kemikalier.

Saker man för in i kroppen som orsakar inflammationer, hormonförändringar och organkollaps.


Det jag ser är en ökning av binjureutmattning, sköldkörtel problematik, mage- och tarm problematik, hjärndimma, en emotionell och en själslig utmattning med en känsla av att livet faller över en..


Ställer mig då frågan, vad i samhället och människors liv har ökat eller förändrats sista 1,5- 2 åren?

  • Då har vi strålningen av trådlösa nätverk och 4G+ och 5G.

  • Vi har stress, rädsla och oro från samhällets nedstängning och medias rädslo-rapporter.

  • Vi har haft influensaliknande symptom som alltid kräver en insats av immunförsvaret att steppa upp.

  • Det finns en spruta folk tagit både 2 och 3 gr som påverkar cellerna, markörerna i blodet, röda blodkropparna, koaguleringen, det egna immunförsvaret och DNA´t vilket i sin tur påverkar alla organ, proteiner, enzymer och hormoner.

  • Påfrestande separationer från nära och kära, konflikter i närhet. Människan är gjord för att leva i tribe, i gemenskap, i samarbete med andra. Närhet och trygghet gör att kroppen och psyket utsöndrar hormoner som stödjer ett starkt immunförsvar och upplevelsen av att vara i tillit och balans. I separation är vi i stress, hjärnan agerar från överlevnad och fight & flight.


Vad kan man då göra?

Först behöver man börja med att stanna upp och ta kontakt med sig själv, det är i essensen av oss själva som vi vet vad som är sant, både för det egna jaget men också i samhället.

Ge dig själv utrymme att omvärdera och ge släpp på dina åsikter och värderingar som inte gynnar dig längre.

Fundera på hur du kan bidra till ett hållbarare levnadssätt.


Vad kan DU förändra? Kost, produkter skapa återhämtning och gemenskap.

Några få men riktigt viktiga tips på kost, tillskott, produkter som stödjer kroppen och i sin tur har energi och kraft över till hår, hud och naglar.

Undvik kemikalier och styling med kemiska hårfärger, produkter och värmetänger.

Tänk på vilka snoddar och spännen du använder, så att du inte har metall eller annat som kan skava på strået.


Borsta håret med en svinborst 1 -2 gånger/dag, ca 50 tag. Det masserar och stimulerar hårbotten och hårrotens muskler, aktiverar blodcirkulationen, rensar toxiner och pålagringar från hårsäcken, smörjer det skyddande och fuktgivande sebumet längs hela strået som alla aktiverar hårväxt och stärker roten och förlänger stråets tillväxtfas.

Kisel - ett viktigt spårämne, en oumbärlig komponent i varje cell i kroppen och ansvarar för cellbyggnad och celltillväxt som i sin tur genererar i en friskare hy, starkare naglar och ett bättre hår. Viktig för ledfunktionerna. Beståndsdel i elastin och kollagen som bibehåller elasticiteten i hyn och kroppen. Kisel skyddar också cellmembranen mot strålning.

Finns i kapslar eller om du sjuder åkerfräken i 30 minuter och silar av, drick 1-2 koppar varmt eller kallt varje dag.


D vitamin - central roll för immunförsvaret och vårt skelett genom att den tillgodogör kroppen sig kalcium, som annars kan leda till benskörhet. Tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under vinterhalvåret är tyvärr de skandinaviska ljuset för svagt så vi behöver tillskott. Den behövs för de hormoner som stödjer vakenhet och sömn, vilket i stort sett är samma hormoner som avgör om vi är glada eller deprimerade.

Finns i vildfångad lax, abborre, hushållsmargarin, sardiner i olja, gul kantarell, inlagd sill, rå äggula, torskrom och löjrom.


C - vitamin - antioxidant som boostar vårt immunförsvar och bygga upp brosk- och benvävnad. Underlättar upptaget av järn från maten. Deponeras inte i kroppen, så c-vit kan man behöva inta upp mot 4gr/dag speciellt i tider av stress och utmanad hälsa.

Stödjer ett fungerande nervsystem, mental funktion, skyddar cellerna mot oxidativ stress. Minskar utmattningssymptom, hudutslag, depression, hudförändringar, rynkor och dåligt immunförsvar.

Finns i broccoli, brysselkål, paprika, apelsin, nyponfrön, papaya, chilipeppar, svarta vinbär, guava, bladpersilja, nässlor, pepparrot, citrom


Zink - livsnödvändigt mineral, påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer. Behövs även för ett fungerande immunsystem. Bidrar till att hålla hår, hud och naglar normala och är en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Finns i all vävnad och är viktig för att enzymerna i kroppen ska fungera. Bibehåller normal synförmåga, syra-/basbalans, fruktsamhet och reproduktionsförmåga, testosteronnivå i blodet, omsättning av makronäringsämnen som kolhydrater och fettsyror, omsättning av A-vitamin

celldelningsprocessen och bidrar till normal protein- och DNA-syntes och en normal benstomme.

Finns i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter, inälvsmat, musslor, seafood och nötter.


Suramin - Ett läkemedel eller snarare ett ämne som har använts för att behandla afrikansk sömnsjuka och flodblindhet i över hundra år. Hämmar en mängd olika virus, inklusive Zika- och Chikungunya-virus, vilket indikerar dess olika verkningsmekanismer mot flera virus. Det förhindrar viralt inträde och frisättning från värdceller genom dess interaktioner med virala kapsidproteiner.

Hjälper också mot den koagulationskaskadan spikproteiner kan göra, och mot olämplig replikering och modifiering som kan orsaka oreda i celler, DNA och RNA.

Finns i tallbarr och kan bryggas och drickas som te ett par koppar om dagen.


(Sommar) malört - innehåller ämnet artemisinin, som har flera medicinska effekter. Växten används i kinesisk medicin för flera olika egenskaper. Artemisinin är ett effektivt medel mot malaria, parasiter och virus.

Föbjudet i Sverige, som många andra hälsosamma växter. Youyou Tu fick nobelpris 2015 för upptäckten av malörtens artemisin.

Finns i malört och speciellt i sommarmalört, gör sig bäst som tinktur då kokning kan förstöra effekten.


Hårolja med:

Rosmarin - eterisk olja som blandas med en vegetabilisk olja och masseras in i hårbotten. Aktiverar blodcirkulation, återväxt, den är antiviral och behandlar svampliknande åkommer i hårbotten.

Amla olja - en liten frukt som stärker ditt hår inifrån, ökar tillväxt och hjälper mot för tidigt grånande hår. Ger näring åt hårbotten och stärker hårstråna, från rot till topp, som kan tjocka, långa och glänsande lockar.

Ricin olja - hjälper till att få igång och kan ge fylligare hårväxt. Kan med fördel applis´ceras på ögonfranskante, ögonbryn och masseras in i hårbotten över natten. Tips är att massera in shampot på torrt hår innan vattnet för att få ut den tjocka oljan.44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page